Lees in deze post mijn Dutch Design Week tips! De DDW is te bezoeken t/m zondag 26 oktober in Eindhoven.


Onder de noemer ‘UP’ – dat staat voor inventief ontwerp, nieuwe perspectieven en de opwaartse kracht van design – is in Eindhoven werk te zien van ruim 2000 ontwerpers verdeeld over 80 locaties in de stad. Met zo’n 250.000 bezoekers staat heel Eindhoven in het teken van deze bruisende energie. Het gebied waar onze studio zich bevindt, Strijp-S, is het kloppende hart van de Dutch Design Week.
Gisteren was ik aanwezig de presentatie van ‘Driving Dutch Design’ lichting 2014 en heb ik een aantal onderdelen van de DDW bekeken. Vandaag stond Strijp-S, Natlab, Strijp-T, TAC (Temporary Art Centre), Fuutlaan, De Kazerne, Schellensfabriek en Stratumseind op het programma. Met dit lijstje heb ik nog lang niet alles gezien, maar ik wil mijn tips graag delen!
Jaarlijks terugkerende onderdelen
– Graduation Show, Design Academy Eindhoven (De Witte Dame, Emmasingel 14)
De Graduation Show van de Design Academy is een belangrijk onderdeel van de Dutch Design Week. Maar liefst 155 afstudeerders, verdeeld over de Bachelor en Master opleidingen, laten hun afstudeerwerk zien.
– Piet Hein Eek (Halvemaanstraat 30)
Het complex van Piet Hein Eek op Strijp R moet je bij je eerste bezoek aan Eindhoven gezien hebben. Het is een indrukwekkende combinatie: een meubelfabriek, winkel, tentoonstellingsruimte, showroom en restaurant. Naast het werk van Piet Hein Eek is ook het werk te zien van o.a. Studio Pepe Heykoop, Studio Roex, Liekeland, Lotty Lindeman & Wouter Scheublin.

Programma onderdelen 2014
– Modebelofte 2014 (Stratumseind 34-36)
Een spectaculaire tentoonstelling ‘Seductive Precursors’ toont een selectie ontwerpen van vooruitstrevende modetalenten die dit jaar aan verschillende Nederlandse en internationale opleidingen zijn afgestudeerd. De ruimte is goed gebruikt om de beleving over te brengen. (Tentoonstellingsontwerp Niek Pulles en Harm Rensink)
– Dutch Design Awards (Strijp T)
In het TAB-gebouw op Strijp T is een overzichtstentoonstelling te zien van de genomineerden, een mooie presentatie van waar Nederlands design in 2014 voor staat. Neem ook wat verderop een kijkje bij ‘Klasgenoten’, de presentatie units spraken me hiervan erg aan.
– Dutch Invertuals (Fuutlaan)
Dutch Invertuals staan al een paar jaar bekend om hun bijzondere groepstentoonstelling rondom een thema. Dit jaar is het thema ‘Cohesion’, een onderzoek naar de verhouding tussen objecten, materialen, onderdelen en omvang.

Strijp-S
–    MU Eindhoven, five years of ‘We Make Carpets’
Eenvoudige, alledaagse materialen die je tegenkomt in je keukenla of als je buiten wandelt. In handen van Marcia Nolte, Stijn van der Vleuten en Bob Waardenburg, het drietal achter We Make Carpets, worden pasta, wasknijpers, lege flessen, chocoladerepen en zelfs simpele A4’tjes omgetoverd tot een ingenieus esthetisch patroon. Adembenemend!
–    Space-S paviljoens
In deze mooie paviljoens zijn diverse exposities te bekijken over SPACE-S en klantgestuurd ontwikkelen. De paviljoens zijn gemaakt van hergebruikte houten kozijnen uit de wijk Geestenberg. Ook Dynamic Food heeft 2 paviljoens en een grote kas, hier kun je terecht voor een lekkere lunch!
–    Dreamland (Area 51)
De expositie Dreamland is samengesteld door Ulrike Juklies, Sarah Mesritz en Willemijn de Wit. Ga zeker het project van Roos Meerman ‘Canorgraphy’ bekijken. Dit project bestaat uit een installatie die geluidsgolven produceert door middel van speakers die worden omgezet in patronen.
Waar ik zelf niet meer ben geweest, maar waar ik veel positieve geluiden over gehoord heb:
–    Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10
Met de tentoonstelling Sense Nonsense in het Van Abbemuseum verkent Design Academy Eindhoven de onvermijdelijke relatie tussen zin en onzin en het samenspel van gezond verstand en waanzin in innovatie.
–    Sectie C, Hal H – Daalakkersweg 2-16
Bij “DEE-DEE-WEE-Doom-Pa-Di-Dee” ontmoeten bezoekers en ontwerpers elkaar in dynamisch tentoonstellingslandschap; televisiesets gevuld met recente projecten en producten van jong talent en gevestigde studio’s.